Το bitcoin δεν είναι έτοιμο για την Ελλάδα αλλά και η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για το bitcoin…όχι ακόμη

12/07/2015

Υπάρχει αρκετή δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα στον διεθνή αλλά και στον εγχώριο τύπο σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να υιοθετήσει το ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Αναφέρθηκε επίσης η πιθανότητα τοπικές κοινωνίες να χρησιμοποιήσουν παράλληλα ψηφιακά νομίσματα. Αναμφισβήτητα τα δημοσιεύματα αυτά κεντρίζουν την φαντασία αλλά στερούνται ρεαλιστικής βάσης

Το bitcoin δεν είναι ακόμα έτοιμο για την Ελλάδα αλλά και για καμία άλλη χώρα ως επίσημο νόμισμα για τον απλό λόγο ότι για την ώρα δεν μπορεί να υποστηρίζει παρά μόνο 7 συναλλαγές το λεπτό! Φανταστείτε μια ολόκληρη χώρα σαν την Ελλάδα όπου γίνονται χιλιάδες συναλλαγές το λεπτό – δεν είναι δυνατόν. Επίσης σαν νόμισμα είναι στα αρχικά του βήματα και χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα: φανταστείτε έναν έμπορο να εισάγει πρώτες ύλες πληρώνοντας σε bitcoin και η ισοτιμία Ευρώ-Bitcoin να μεταβληθεί πάνω από 10% μέχρι να γίνει η συναλλαγή. Επιπροσθέτως το νομικό πλαίσιο στο bitcoin αλλά και ειδικότερα στα σημεία που τα ψηφιακά νομίσματα αλληλοεπιδρούν με τα συμβατικά νομίσματα πρέπει να εξελιχθεί περεταίρω. Τέλος, πρέπει να απλοποιηθεί η ορολογία, να βελτιωθεί η εκπαίδευση αλλά και οι ίδιες οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για να συναλλάσσονται με το bitcoin. Σήμερα πρέπει κάποιος να γνωρίζει και να αναλαμβάνει τους κινδύνους ασφαλείας ώστε τα bitcoins να είναι ασφαλή κάτι το οποίο δεν είναι προφανές στον απλό καταναλωτή και αυτό ενέχει κινδύνους. Επίσης πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να γίνονται και offline συναλλαγές οι οποίες είναι και οι περισσότερες στην καθημερινότητα του καταναλωτή.

Η Ελλάδα επίσης δεν είναι ακόμη έτοιμη για το bitcoin. Ο αριθμός των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτών που γνωρίζουν για το bitcoin είναι εξαιρετικά μικρός και παρόλο που πρόσφατα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον βρισκόμαστε σε αρκετά πρώιμο στάδιο. «Πόσοι κάτοικοι της Ελλάδας έχουν smart phone με συνεχή σύνδεση στο internet ώστε να μπορούν να κάνουν συναλλαγές από τα ψηφιακά πορτοφόλια bitcoin?» διερωτάται η Κα Βαρελά. Για να υιοθετήσει μια χώρα όπως η Ελλάδα το Bitcoin ως νόμισμα εκτός από την υποδομή αποδοχής του θα πρέπει να πιστέψει στα ευρύτερα οφέλη της τεχνολογίας blockchain στην οποία στηρίζεται το bitcoin. Πρόκειται για ένα ‘ανοικτό βιβλίο’ όπου όλες οι συναλλαγές καταγράφονται και πιστοποιούνται όχι από κάποια κεντρική αρχή αλλά που τους ίδιους τους χρήστες. Αρά αν μια χώρα πιστέψει στην τεχνολογία αυτή και την χρησιμοποιήσει όχι μόνο για το νόμισμα αλλά και για την γενικότερη διακυβέρνηση της π.χ κτηματολόγιο στο blockchain, συμβόλαια στο blockchain… ίσως έχει μεγαλύτερο νόημα

Όλα τα παραπάνω όμως θα απαιτήσουν χρόνο. Και μπορεί να μην χρειαστούν 20 χρόνια όσα δηλαδή χρειάστηκαν ώστε το Internet να γίνει κοινό αγαθό αλλά σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν 5 με 10 χρόνια. Στο διάστημα αυτό θα υπάρξουν ευκαιρίες και για τις Ελληνικές εταιρίες start-ups να δημιουργήσουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του bitcoin και κατά συνέπεια να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας με τον τρόπο αυτό.

Η BitcoinsGreece σε συνεργασία και με το BitNews.gr έχουν προγραμματίσει ενέργειες ενημέρωσης της φοιτητικής κοινότητας στις εφαρμογές του blockchain. Παρόμοιες δράσεις θα ενεργοποιήσουν τη νεανική επιχειρηματικότητα στην κατεύθυνση της εξέλιξης της υποδομής ώστε κάποια η στιγμή η Ελλάδα να είναι έτοιμη για το bitcoin!

Σχετικά με την Bitcoins Greece
Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 2014 από την κα Ελένη Βαρελά και είναι η μόνη πλατφόρμα στην ελληνική αγορά η οποία προσφέρει συναλλαγές σε όλα τα ψηφιακά νομίσματα και η οποία προσφέρει στους χρήστες κοινό βιβλίο εντολών που επεκτείνεται σε 10 χώρες. Η πλατφόρμα έχει βελτιστοποιηθεί για την ελληνική γλώσσα και η εταιρεία παρέχει υποστήριξη των πελατών στα Ελληνικά με 24ωρο χρόνο απόκρισης. Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στο Λονδίνο και το υποκατάστημα λειτουργίας στην Αθήνα και η εταιρία απευθύνεται αποκλειστικά στην Ελληνική κοινότητα συναλλασσόμενων με ψηφιακά νομίσματα με στόχο τη διάδοση της ψηφιακής οικονομίας στην Ελληνική αγορά.
Media Contact: email: bitcoinsgreece@btinternet.com Tel: (UK) +44(0) 7949 882001 (GR) +30 693265 7344

bitnews - Στοιχεία

george foroglou