Μέλι το Φάρμακο της Φύσης

09/02/2017


Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της φύσης στον άνθρωπο είναι το μέλι. Το μέλι είναι ένας διατροφικός θησαυρός, τον οποίο εάν δεν τον έχετε προσθέσει ήδη στη διατροφή σας, καλό θα ήταν το κάνετε άμεσα. 


Γνωστό από την αρχαιότητα ακόμα για τις ευεργετικές του ιδιότητες ξεκίνησε να παράγεται συστηματικά από τους ελληνιστικούς χρόνους και θεωρούνταν πολύτιμο αγαθό. Λόγω της ιδιαιτερότητας της χλωρίδας της χώρας μας, το ελληνικό μέλι θεωρείται από τα πλέον ποιοτικά παγκοσμίως. Αρκετοί ελληνικοί μύθοι αναφέρονται στο μέλι και στις ιδιότητες του, χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο Δίας περιγράφεται να ανατρέφεται στο Ιδαίο Άντρο της Κρήτης με μέλι και νέκταρ.

Ένα από τα καλύτερα ελληνικά μέλια είναι το μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια, το οποίο έχει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και συλλέγεται αποκλειστικά από μέλισσες που τρυγούν την κεφαλληνιακή ελάτη κοντά στη Βυτίνα στο όρος Μαίναλο. Το μέλι αυτό ξεχωρίζει για το κεχριμπαρένιο χρώμα του και για το γεγονός ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, καθώς η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι μικρότερη απ’ ότι σε άλλους τύπους μελιού. Ένα εξαιρετικό μέλι, δυστυχώς όμως με χαμηλή παραγωγή.

Το μέλι περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β ενώ βοηθάει και στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Ενώ είναι από τα πιο θρεπτικά φυσικά γλυκαντικά και χρησιμοποιείται από πολλούς σε γλυκά αλλά και για την παρασκευή του κλασσικού παστελιού.
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μέλι για ένα υγιεινό πρωινό σε συνδυασμό με νιφάδες βρώμης στις οποίες εκτός από μέλι μπορούμε να προσθέσουμε και σταφίδες ή cranberries και για να το κάνουμε ακόμα πιο υγιεινό το ξεκίνημα της ημέρας μας και λίγο κανέλα Κεϋλάνης.

Το μέλι σε συνδυασμό με κρέμες βαλσαμικού ή βαλσάμικα ξίδια  μπορούν να δημιουργήσουν τέλειες μαρινάτες, ειδικά για κοτόπουλο .
Το μέλι με τον καιρό (και κυρίως το μέλι που προέρχεται από άνθη) έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Το μέλι δεν χάνει της ιδιότητες του λόγω της κρυστάλλωσης και μπορεί να επανέλθει στην αρχική ρευστή του μορφή είτε με τη χρήση μπεν-μαρι είτε εάν το τοποθετήσουμε πάνω σε μια ήπια πηγή θερμότητας. Συνήθως τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν σε μερικές εβδομάδες, το πευκόμελο σε μερικούς μήνες ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη, όπως το μέλι της ακακίας, που χρειάζεται χρόνια για να κρυσταλλώσει.

Παρότι ακούγεται οξύμωρο, υπάρχουν ποικιλίες μελιού που πικρίζουν. Χαρακτηριστικές τέτοιες ποικιλίες είναι το μέλι από ερείκι, το μέλι από κουμαριά, και μέλι καστανιάς.

Το μέλι θεωρείται ότι είναι :

Ιαματικό και η θεραπευτική του δράση οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και φαινολικό οξύ. Επουλωτικό διότι έχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνει την επούλωση των πληγών, ενώ δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τονωτικό καθότι περιέχει απλούς υδατάνθρακες (γλυκόζη, φρουκτόζη), που παρέχουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα ωφελούν τη μνήμη.
Καλλυντικό επειδή λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας και της ιδιότητάς του να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του, το μέλι θεωρείται εξαιρετική τροφή για το δέρμα και ειδικά για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως οι παιδίατροι απαγορεύουν την κατανάλωσή του από βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής τους, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πάθουν αλλαντίαση.

Δείτε όλο το άρθρο για το μέλι εδώ

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΣΕΣΟΥΛΑ - Στοιχεία

Contact:

Phone:
2310270043

Email:
info@sesoyla.eu

Website:
www.sesoyla.gr

Share this release

digg twitter facebook myspace