Έναρξη του Διαγωνισμού για το Βραβείο Schindler 2012

30/09/2011

Ξεκινάνε οι εγγραφές για έναν από τους κορυφαίους διαγωνισμούς Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, το βραβείο Schindler. Οι φοιτητές και σπουδαστές Αρχιτεκτονικής σε όλη την Ευρώπη μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε διαγωνισμό, όπου οι συμμετέχοντες προσκαλούνται να ενσωματώσουν τη φιλοσοφία "Πρόσβαση για Όλους" στις μελέτες τους.

Οι μελέτες που θα υποβληθούν θα κριθούν από επιτροπή διεθνώς αναγνωρισμένων ειδικών σε θέματα αρχιτεκτονικής και ευκολίας πρόσβασης, την οποία ηγείται ο καθ. Kees Christiaanse από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης.

Προσκαλούνται οι φοιτητές και οι σχολές αρχιτεκτονικής να κάνουν τις προτάσεις τους για την ανάπλαση της απαρχαιωμένης περιοχής της, κατά τα άλλα άριστα διατηρημένης, παλιάς πόλης της Ελβετικής πρωτεύουσας, Βέρνης. Οι μελέτες που θα υποβληθούν πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και ένα γενικό σχέδιο, που θα παρέχει μία πειστική απάντηση στις ελλείψεις της περιοχής, γνωστής στους ντόπιους ως "Schützenmatt".

Αρχιτεκτονική για τον άνθρωπο
Ο κύριος σκοπός του διαγωνισμού είναι η σχεδιαστική φιλοσοφία "Πρόσβαση για Όλους", που χαρακτηρίζεται από την ένταξη της άνετης και ανεμπόδιστης μετακίνησης ανθρώπων όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων. Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται και χορηγείται από τον Όμιλο της Schindler. Η Schindler πιστεύει ότι κάθε άτομο με κινητικές δυσκολίες και νοητικές διαταραχές έχει δικαίωμα συμμετοχής στη κοινωνική ζωή. Το Βραβείο της Schindler βοηθάει να βελτιωθούν οι πρακτικές γνώσεις και ικανότητες σχεδιασμού των νέων αρχιτεκτόνων. Επίσης ενθαρρύνει την αρχιτεκτονική προσέγγιση που συνεισφέρει διαρκώς στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων, όπως και των ατόμων με αναπηρίες.

Για την αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων της "Schützenmatt" θα χρειαστεί πλήρης επανασχεδιασμός της περιοχής. Το Βραβείο της Schindler επικεντρώνεται στον αστικό σχεδιασμό που συμπεριλαμβάνει πρόσβαση σε κοντινή κοιλάδα ποταμού και στην ενσωμάτωση κοινωνικών υπηρεσιών.

Μοναδική ευκαιρία για τους νέους αρχιτέκτονες
Ο διαγωνισμός του 2012 δίνει στους συμμετέχοντες σπάνια ευκαιρία να αναπτύξουν νέες δυνατότητες σχεδιασμού σε τοποθεσία που βρίσκεται σε μία από πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Η τοποθεσία έχει τραπεζοειδή σχήμα και συνορεύει με τη βορειοδυτική γωνιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, μόλις μερικά λεπτά περπάτημα από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Χωρίζεται στη μέση από σιδηροδρομική γέφυρα και "καταπνίγεται" από δρόμους, σπίτια και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων. Επίσης την τοποθεσία αυτή χαρακτηρίζουν τα μουσεία, τα πολιτιστικά κέντρα και κέντρο αποτοξίνωσης.

Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό του 2012 μπορούν να εγγραφούν απευθείας στο www.schindleraward.com. Ο διαγωνισμός επίσης βραβεύει και τις αρχιτεκτονικές σχολές για την ενσωμάτωση του "Πρόσβαση για Όλους" στο πρόγραμμα των σπουδών τους.
Η καταληκτική ημερομηνία για τις εγγραφές είναι η 30η Απριλίου 2012. Ολοκληρωμένες μελέτες πρέπει να υποβληθούν μέχρι 30 Ιουλίου 2012.

Το Βραβείο της Schindler διοργανώνεται κάτω από την αιγίδα του Ομίλου Schindler. Ο Όμιλος Schindler ιδρύθηκε στην Ελβετία το 1874 και είναι κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος ανελκυστήρων, κυλιόμενων σκαλών – διαδρόμων και σχετικών υπηρεσιών. Η καινοτόμα, φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση και σύστημα διαχείρισης μετακίνησης συμβάλει σημαντικά στη μετακίνηση εντός αστικών κέντρων.

Εικόνες είναι διαθέσιμες στο www.schindleraward.com.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Αλίνα Αργυροπούλου
τηλέφωνο +30 210 7459510, Fax +30 210 7459550, alina.argyropoulou@gr.schindler.com

www.schindleraward.com

Schindler hellas s.a - Στοιχεία

Contact:
kleopata bouchti

Phone:
2107459510

Email:
kleopatra.bouchti@gr.schindler.com

Website:
www.schindler.gr

Share this release

digg twitter facebook myspace