Ελλάδα 2013 - Ετήσια Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup

28/05/2013

Ελλάδα 2013 - Ετήσια Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroupΣτο 38% καταγράφεται η δυσκολία των εργοδοτών να βρουν κατάλληλο προσωπικό
Αύξηση 14 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με πέρυσι

Επαγγελματίας Πωλητής: η θέση εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης
για 5η συνεχόμενη χρονιά

Ανήσυχος ο 1 στους 2 εργοδότες για τον αντίκτυπο των θέσεων
που παραμένουν κενές


Αθήνα, 28 Μαΐου 2013 – Δυσκολία αντιμετωπίζει το 38% των εργοδοτών στην Ελλάδα στην κάλυψη θέσεων εργασίας, όπως αποκαλύπτει η Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2013. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στη χώρα μας, το συγκεκριμένο ποσοστό –αυξημένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι και 3 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο-, καταδεικνύει το συνεχιζόμενο σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%) που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.

Η ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup με θέμα την έλλειψη ταλέντου πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 38.000 εργοδότες. Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έρευνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών από όλους τους τομείς της οικονομίας.

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2013
Στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων «Επαγγελματιών Πωλητών», με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών», η οποία ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη από πέρυσι. Την τρίτη θέση φέτος κατέχουν οι «Τεχνικοί», οι οποίοι πέρυσι είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης η εμφάνιση στο Νο 4 της λίστας του «Προσωπικού Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών», μια θέση εργασίας που είχαμε ξαναδεί στο Top 10 του 2010.

Ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντου στις επιχειρήσεις
Περισσότεροι από ένας στους δύο (54%) Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης που παραμένουν κενές λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζόμενων έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο (+20 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με πέρυσι. Οι κυριότεροι τομείς που επηρεάζονται αρνητικά από την έλλειψη ταλέντου, σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες, είναι: η ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών (48%), η ανταγωνιστικότητα / παραγωγικότητα (42%) και η ικανότητα για δημιουργικότητα και καινοτομία (30%).

Η σημαντικότερη ίσως διαπίστωση των εργοδοτών, όπως προκύπτει από τη φετινή έρευνα, είναι η επίπτωση που έχει η έλλειψη ταλέντου στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τα προηγούμενα χρόνια, στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στις δυσμενείς συνθήκες, νόμιζαν ότι έμαθαν να επιτυγχάνουν περισσότερα με λιγότερα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον ήρθε για να μείνει. Η ζήτηση αυξομειώνεται, αλλά τα άτομα που απαιτούνται για να υποστηρίξουν την προσφορά δεν βρίσκονται όσο εύκολα θα έπρεπε, οι θέσεις παραμένουν κενές και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη μένουν ανεκμετάλλευτες. Χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους, στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή, η ίδια η βιωσιμότητα των οργανισμών πλήττεται, αφού δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους, να είναι ανταγωνιστικοί, να καινοτομήσουν. Χρόνο με το χρόνο βλέπουμε πως όλο και περισσότεροι εργοδότες αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος και αρκετοί δοκιμάζουν διαφορετικές στρατηγικές για να το αντιμετωπίσουν, καθώς δεν υπάρχει μία λύση για όλα. Συμπληρωματικά στις στρατηγικές των εταιρειών, το πρόβλημα απαιτεί μία αλλαγή νοοτροπίας, η οποία θα έρθει μόνο μέσα από τη συστηματική συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών: της πολιτείας, των επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των ειδικών σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού και των ίδιων των ατόμων», σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

Οι πλέον διαδεδομένες στρατηγικές που εφαρμόζουν οι ελληνικές εταιρείες για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ταλέντου σχετίζονται με την εφαρμογή Πρακτικών Ανθρώπινου Δυναμικού (53%), μέσα από τις οποίες προσπαθούν να αναπτύξουν εκ των έσω τα ταλέντα που έχουν ανάγκη, εκπαιδεύοντάς τα (45%) ή να τα προσελκύσουν προσφέροντας ξεκάθαρα πλάνα εξέλιξης (9%), υψηλότερους αρχικούς μισθούς (3%) και πακέτα αποδοχών (3%).

Η υιοθέτηση συγκεκριμένων εργασιακών μοντέλων (43%) είναι μια επίσης δημοφιλής στρατηγική, μέσω της οποίας οι εργοδότες επιδιώκουν να βελτιώσουν το βαθμό διαθεσιμότητας ταλαντούχων ατόμων (37%) ή επανασχεδιάζουν τις διαδικασίες και τους ρόλους, μοιράζοντας για παράδειγμα εργασίες μεταξύ εργαζομένων και τμημάτων (18%).

Μια ακόμη προσέγγιση των εργοδοτών αφορά τις πηγές στις οποίες αναζητούν ταλέντο (16%), στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν αναξιοποίητες έως τώρα πηγές, π.χ. νέους (3%), καθώς και το ότι προσλαμβάνουν άτομα που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και να αναπτυχθούν (5%).

Κάποιες από τις λύσεις που κατά περίπτωση μπορεί να εφαρμοστούν αναφέρονται στη νέα μελέτη της ManpowerGroup με τίτλο «The Great Talent Shortage Awakening: Actions to Take for a Sustainable Workforce». Σε αυτές συγκαταλέγονται: η άντληση υποψηφίων από δεξαμενές ταλέντου που έως σήμερα έμεναν αναξιοποίητες, η δημιουργία μίας κουλτούρας «κατασκευής» ταλέντων μέσα στις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και η συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, για να διασφαλίσουμε ότι οι απόφοιτοι προετοιμάζονται καλύτερα για την μετάβασή τους στην αγορά εργασίας.

Η Έλλειψη Ταλέντου στον Κόσμο
Σε σύνολο περισσότερων από 38.000 εργοδότες από 42 χώρες, το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους ανέρχεται σε 35%. Σε σχέση με πέρυσι, το ποσοστό καταγράφεται αυξημένο κατά 1 μονάδα και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, το 2008.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (85%), την Βραζιλία (68%), την Ινδία (61%), την Τουρκία (58%) και το Χονγκ Κονγκ (58%). Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ισπανούς (3%), Ιρλανδούς (3%), Νοτιο-αφρικανούς (6%), Ολλανδούς (9%) και Τσέχους (9%) εργοδότες.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν βλέπουμε φέτος τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες με το 2012: τους Εξειδικευμένους Τεχνίτες, τους Μηχανικούς και τους Επαγγελματίες Πωλητές.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών που θεωρούν ότι οι κενές θέσεις έχουν μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην επιχειρηματική τους λειτουργία αυξήθηκε σε 54% από 42% που ήταν πέρυσι.

Δείτε τα πλήρη αποτελέσματα της 8ης ετήσιας Έρευνας της ManpowerGroup για την Έλλειψη Ταλέντου και τη μελέτη «The Great Talent Shortage Awakening: Actions to Take for a Sustainable Workforce» εδώ www.manpowergroup.com/researchcenter.

Η Ταυτότητα της Έρευνας
Περισσότεροι από 38.000 εργοδότες σε 42 χώρες συμμετείχαν στην 8η ετήσια Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup. Η έρευνα διεξήχθη το Α΄ Τρίμηνο του 2013, για όγδοη συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντων στις παγκόσμιες αγορές εργασίας και οι τρόποι απόκρισης των εργοδοτών στα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της έλλειψης ταλέντων. Στην Ελλάδα η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών. Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://manpowergroup.com/research/research.cfm

Σχετικά με την ManpowerGroup™
Η ManpowerGroup™ (NYSE: MAN) είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις καινοτόμες λύσεις ανθρώπινου δυναμικού που διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα ταλέντου στον κόσμο, με βιώσιμο τρόπο, προάγοντας παράλληλα το καλό των επιχειρήσεων, των κοινοτήτων, των χωρών και των ίδιων των ατόμων. Με εξειδίκευση σε λύσεις που βοηθούν τους οργανισμούς να προσαρμόζονται ταχύτατα στις αλλαγές και να διατηρούν την ευελιξία του ανθρώπινου δυναμικού τους, η ManpowerGroup αξιοποιεί τα 65 χρόνια εμπειρίας της στον κόσμο της εργασίας για τη δημιουργία εργασιακών μοντέλων, τον σχεδιασμό πρακτικών ανθρώπινου δυναμικού και την πρόσβαση σε πηγές ταλέντου που οι πελάτες της χρειάζονται τώρα και στο μέλλον. Σε έναν κόσμο που το ταλέντο αναδεικνύεται ως το κυριότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η ManpowerGroup παρέχει στους οργανισμούς το ταλέντο που χρειάζονται για να καινοτομούν και να είναι παραγωγικοί, με λύσεις που καλύπτουν όλες τις ανάγκες: από την στελέχωση, την πρόσληψη, τη συμβουλευτική σε ζητήματα σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, την ανάληψη διαχείρισης τμημάτων / λειτουργιών / έργων (outsourcing) και την υποστήριξη στελεχών σε θέματα διαχείρισης σταδιοδρομίας έως την αξιολόγηση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη. Καθημερινά, η ManpowerGroup δίνει την ευκαιρία σε περισσότερους από 630.000 ανθρώπους να εργαστούν, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να αναπτυχθούν, συνδέοντάς τους με τους 400.000 πελάτες της σε 80 χώρες. Το σύνολο των λύσεων της ManpowerGroup προσφέρεται μέσω των brands: ManpowerGroup™ Solutions, Manpower®, Experis™ και Right Management®. Το 2013 η εταιρεία αναδείχτηκε για τρίτη συνεχή χρονιά ως μία από τις πιο ηθικές εταιρείες στον κόσμο (World’s Most Ethical Companies), επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως το πιο αξιόπιστο εμπορικό brand στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού.

The PR Team - Στοιχεία

Contact:
Νάντια Διονυσοπούλου

Phone:
210-6106767

Email:
ndionysopoulou@theprteam.gr

Website:
www.theprteam.gr

Share this release

digg twitter facebook myspace