Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης Γ' Τριμήνου 2013

11/06/2013

Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της Manpower για το Γ’ Τρίμηνο 2013 Βελτίωση των Προοπτικών Απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας
για 4ο συνεχόμενο Τρίμηνο
Οι προθέσεις προσλήψεων περισσότερες από τις απολύσεις για πρώτη φορά μετά το 2010
Στο -3% διαμορφώνεται ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Έρευνας για το τρίμηνο Απρίλιος– Ιούνιος 2013:
- Ενίσχυση του Δείκτη κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο
- Ενίσχυση του Δείκτη κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους
- Θετικές προοπτικές προσλήψεων σε 5 από τους 9 τομείς της οικονομίας

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2013 – Ενθαρρυντικά σημάδια για την αγορά εργασίας κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2013 προκύπτουν από τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ManpowerGroup. Παρά το ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 14ο συνεχόμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων για το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2013 είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα από το Β’ Τρίμηνο 2010. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών, σε 5 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένονται προσλήψεις. Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε 7 τομείς, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, και σε 8 τομείς σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Η Έρευνα της Manpower πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 753 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Τα στοιχεία της Έρευνας για το προσεχές τρίμηνο αποκαλύπτουν ότι το 16% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 13% μείωση, ενώ το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -3%. Ο Δείκτης καταγράφεται ενισχυμένος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στο εξής, ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων της Έρευνας θα αφορά εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία.
Εξέλιξη του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα


«Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας κάποια σημάδια που μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Ο δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται αργά αλλά σταθερά, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Για πρώτη φορά από το 2010, εξετάζοντας τα μη εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα, οι προθέσεις προσλήψεων υπερβαίνουν αυτές των απολύσεων. Tο επιχειρηματικό περιβάλλον, ωστόσο, παραμένει αβέβαιο για όλη την Ευρώπη, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός γίνεται ολοένα οξύτερος, οι οικονομικοί κύκλοι βραχύτεροι. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους ταχύτερης προσαρμογής στα δεδομένα, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Παράλληλα, οι νέες ανάγκες δημιουργούν νέους ρόλους και ζητούμενα ή αλλάζουν το περιεχόμενο παραδοσιακών ρόλων, κι αυτό σημαίνει ότι τα άτομα, εντός και εκτός αγοράς εργασίας, χρειάζεται να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση», σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup. «Το έλλειμμα σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου παραμένει. Η αγορά εξακολουθεί να χρειάζεται κατάλληλα εργασιακά μοντέλα και ορθή εφαρμογή των πρόσφατων διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε οι επιχειρήσεις να παραμένουν ανταγωνιστικές και αποτελεσματικές, η προσαρμογή των ατόμων στα νέα δεδομένα να υποστηρίζεται επαρκώς και να κλείσει επιτέλους η πόρτα στη μαύρη εργασία και τις αθέμιτες πρακτικές. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη μετάβαση και επιτυχή παραμονή των νέων στην αγορά εργασίας, το ζήτημα συνεχίζει να απαιτεί μια επείγουσα και συστηματική αντιμετώπιση. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η προσπάθεια ενός δεν είναι αρκετή. Απαιτείται σύμπραξη και συνεργασία όλων: του κράτους, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων και των ίδιων των ατόμων».

Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν αναμένουν οι εργοδότες σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας για το Γ’ Τρίμηνο του 2013. Οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού αναφέρουν τις πιο αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, με τον Δείκτη να διαμορφώνεται στο +7%, ενώ οι Συνολικές Προοπτικές για τον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις διαμορφώνονται στο +4%. Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις στον τομέα της Μεταποίησης, με τις Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -12%, ενώ οι Προοπτικές στους τομείς Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) και Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση εξασθενούν, διαμορφώνοντας τον Δείκτη στο -9% και -6% αντίστοιχα.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι Συνολικές Προοπτικές αυξάνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική). Ο Δείκτης των προσλήψεων στον τομέα των Κατασκευών σημειώνει βελτίωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, στον τομέα της Μεταποίησης τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σχέση με το Γ’ Τρίμηνο του 2012, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντική βελτίωση, της τάξης των 21 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον τομέα των Κατασκευών. Oι εργοδότες στους τομείς Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και Τουρισμός αναφέρουν βελτίωση της τάξης των 16 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, αυξήσεις της τάξης των 15 και 14 ποσοστιαίων μονάδων αναφέρουν οι εργοδότες στους τομείς Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες και Μεταφορές & Επικοινωνίες αντίστοιχα, ενώ οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στον τομέα Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες.

“Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και οι ενδείξεις της ζήτησης είναι πλέον απτές, ο κλάδος του Τουρισμού κινείται ανοδικά για 2ο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα μηνύματα σε όλους τους κλάδους πλην ενός είναι θετικά και στην ετήσια σύγκριση. Η αύξηση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας σε επίπεδο χώρας αντικατοπτρίζεται στην αγορά εργασίας, μία τάση που θα θέλαμε να δούμε να συνεχίζεται, αν όχι να ενισχύεται, και στο επόμενο τρίμηνο”, σχολιάζει η Δρ Κουσία.
Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή

Οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες αναφέρουν υποτονικές προθέσεις προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο. Στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -2%, ενώ οι Προοπτικές στη Βόρεια Ελλάδα διαμορφώνονται στο -1%.Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής. Συγκριτικά με το Γ’ Τρίμηνο του 2012 οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες αναφέρουν σημαντικές βελτιώσεις των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης. Οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.


Διεθνείς Συγκρίσεις
Περισσότεροι από 66.000 εργοδότες από 42 χώρες συμμετείχαν στην τριμηνιαία Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης. Θετική δραστηριότητα προσλήψεων, σε ποικίλους βαθμούς, αναμένεται στις 31 από τις 42 χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα για το Γ’ τρίμηνο δεν παρέχουν ουσιώδεις ενδείξεις για μία παγκόσμια ανάκαμψη των προσλήψεων. Αντιθέτως, η αβεβαιότητα συνεχίζει να επιβαρύνει το βαθμό εμπιστοσύνης των εργοδοτών και από την έρευνα προκύπτει ότι η δραστηριότητα προσλήψεων στις περισσότερες χώρες θα καμφθεί σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης βελτιώνονται ή διατηρούνται σχετικά σταθερές σε μόλις 19 χώρες.
Οι χώρες με τις ισχυρότερες προσδοκίες προσλήψεων παγκοσμίως είναι η Ταϊβάν, η Βραζιλία, ο Παναμάς, το Περού κι η Τουρκία. Αντίθετα, οι χώρες με τις δυσμενέστερες συνθήκες για τα άτομα που αναζητούν εργασία είναι η Ιταλία, η Ιρλανδία κι η Ισπανία.
Η επόμενη Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης θα δημοσιευτεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2013, με προβλέψεις για την απασχόληση που θα αφορούν το Δ’ Τρίμηνο του 2013.

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης είναι διαθέσιμη στο κοινό, χωρίς χρέωση, μέσω της ManpowerGroup. Για να λαμβάνετε ηλεκτρονική ενημέρωση κάθε τρίμηνο με τα αποτελέσματα της Έρευνας, επισκεφθείτε το http://www.manpowergroup.com/investors/alerts.cfm?.
# # #

Για τον Συντάκτη
Τα σχόλια βασίζονται σε εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα, όπου αυτά υπάρχουν. Για τα πλήρη αποτελέσματα της Έρευνας για καθεμία από τις 42 χώρες που συμμετέχουν σε αυτή, επισκεφτείτε το Press Room της ManpowerGroup στο: http://manpowergroup.com/press/meos_landing.cfm. Όλοι οι πίνακες και τα γραφήματα της Έρευνας, είναι διαθέσιμα για δημοσίευση στο http://manpowergroupsolutions.com/DataExplorer/.

Σχετικά με την Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης
Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης διεξάγεται κάθε τρίμηνο και καταγράφει τις προθέσεις των εργοδοτών να αυξήσουν ή να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν στην επιχείρησή τους, κατά το προσεχές κάθε φορά τρίμηνο. Αποτελεί την πλέον εκτενή έρευνα που επικεντρώνεται στο μέλλον και είναι μοναδική στο είδος της σε ό,τι αφορά το μέγεθος (πλήθος συμμετεχόντων και γεωγραφική κάλυψη), τη μακροβιότητα και το αντικείμενο το οποίο εξετάζει. Η έρευνα διεξάγεται για περισσότερο από 50 χρόνια και είναι μια από τις πλέον έγκυρες και αξιόπιστες έρευνες για την απασχόληση στον κόσμο. Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις σε σχεδόν 66,000 εργοδότες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θεωρείται αξιόπιστος οικονομικός δείκτης.

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης ξεκίνησε στις ΗΠΑ και τον Καναδά το 1962 και σήμερα διεξάγεται σε 42 χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γουατεμάλα, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κάτω Χώρες, Κίνα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ν. Αφρική, Ουγγαρία, Παναμάς, Περού, Πολωνία, Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Ταϊβάν, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία και Χονγκ Κονγκ.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το Research Center στη διαδικτυακή διεύθυνση:
www.manpowergroup.com

Σχετικά με την ManpowerGroup™
Η ManpowerGroup™ (NYSE: MAN) είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις καινοτόμες λύσεις ανθρώπινου δυναμικού που διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα ταλέντου στον κόσμο, με βιώσιμο τρόπο, προάγοντας παράλληλα το καλό των επιχειρήσεων, των κοινοτήτων, των χωρών και των ίδιων των ατόμων τη βιωσιμότητα του ταλέντου για το καλό των επιχειρήσεων, των κοινοτήτων, των χωρών και των ίδιων των ατόμων. Με εξειδίκευση σε λύσεις που βοηθούν τους οργανισμούς να προσαρμόζονται ταχύτατα στις αλλαγές και να διατηρούν την ευελιξία του ανθρώπινου δυναμικού τους, η ManpowerGroup αξιοποιεί τα 65 χρόνια εμπειρίας της στον κόσμο της εργασίας για τη δημιουργία εργασιακών μοντέλων, τον σχεδιασμό πρακτικών ανθρώπινου δυναμικού και την πρόσβαση σε πηγές ταλέντου που οι πελάτες της χρειάζονται τώρα και στο μέλλον. Σε έναν κόσμο που το ταλέντο αναδεικνύεται στο κυριότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η ManpowerGroup παρέχει στους οργανισμούς το ταλέντο που χρειάζονται για να καινοτομούν και να είναι παραγωγικοί, με λύσεις που καλύπτουν όλες τις ανάγκες: από την στελέχωση, την πρόσληψη, τη συμβουλευτική σε ζητήματα σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, την ανάληψη διαχείρισης τμημάτων / λειτουργιών / έργων (outsourcing) και την υποστήριξη στελεχών σε θέματα διαχείρισης σταδιοδρομίας έως την αξιολόγηση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη. Καθημερινά, η ManpowerGroup δίνει την ευκαιρία σε περισσότερους από 630.000 ανθρώπους να εργαστούν, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να αναπτυχθούν, συνδέοντάς τους με τους 400.000 πελάτες της σε 80 χώρες. Το 2013 η εταιρεία αναδείχτηκε για τρίτη συνεχή χρονιά ως μία από τις πιο ηθικές εταιρείες στον κόσμο (World’s Most Ethical Companies), επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως το πιο αξιόπιστο εμπορικό brand στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού.

Το σύνολο των λύσεων της ManpowerGroup προσφέρεται μέσω των brands: ManpowerGroup™ Solutions, Manpower®, Experis™ και Right Management®. Για περισσότερες πληροφορίες: www.manpowergroup.com.

The PR Team - Στοιχεία

Contact:
Νάντια Διονυσοπούλου

Phone:
210-6106767

Email:
ndionysopoulou@theprteam.gr

Website:
www.theprteam.gr

Share this release

digg twitter facebook myspace